luni, 11 noiembrie 2019

Deasupra curcubeului




            De două săptămâni coceam, în câtă materie cenușie mi-a mai rămas creață,  ideea de a participa la acțiunea “Haideți, fetelor, să dăm jos ce s-au chinuit alții să care spre ceruri ! “ , mai pe scurt, salubrizare în Portița Viştei... Oasele mele (bătrâne ?) au protestat la gând și drept urmare tot două săptămâni mi-am tratat un umăr cu toate leacurile posibile, numai alifie de praf de stele nu i-am dat și tot nu voia să se rotească ca la ieșirea de pe banda de fabricație. Din pricina asta și mai ales pentru că mi-e drag să urc pe munți cu mai tinerii mei parteneri, nu am rămas singur în concept ci i-am corupt și pe Diana, fata celor mai buni prieteni, pe Andrei, unul din copiii mei (singurul care se putea strecura printre examene) și pe Adina, fata soră-mii.
            Planul a fost să dăm o mâna de sprijin Asociației Montane Carpați la adunat gunoaie de pe creasta Făgăraşului și să încheiem cu un drum până la Podragu.
            Iată-mă vineri, cu Diana și Andrei, în trenul accelerat care duce poporul din București către Timișoara trecând pe sub umbra Făgăraşilor. Accelerat, știm cu toții, un eufemism pentru ”Car cu boi”: merge ca un car și înăuntru-s boii care plătesc!
            Una peste alta iată-ne în Victoria, bine după ora prânzului. Desăvârșim cumpărăturile făcute în pripă în București, rezolvăm pe calea de mijloc dilema “le împărțim în rucsaci sau le atacăm?”, adică le atacăm așa, mai șmecherește, numai cu o mâna și sîntem gata de marș. 
            Conform convocării urmează să  mergem pe Valea Viştei până la limita pădurii.
            Până în Poiana Terzii, cât duce drumul forestier, harta mea se ține de cuvânt: zice nouă kilometri, facem nouă kilometri. După aia înnebunește subit: centimetrul rămas pe harta până la limita pădurii se transformă într-o potecă nesfârșită țopăind peste Viștea.  Încep să cred că cineva a mai plantat ceva pădure, prea nu mai ieșim la gol! 
            După ultima trecere (prin albie, că-mi sărise muștarul tot făcând pe Nadia Comăneci la bârnă la fiecare traversare) găsim loc de cort, pe Costi și o oală de supă fierbinte. ( Costi ăsta, vreun chef incognito, nu refuzați niciodată o supă de-a lui, gătește cu pasiune și cară tot felul de ingrediente fără e-uri după el, ciuperci, pește, mă așteptăm să scoată și vreo găină din traistă, să aștepte să capete de la ea un ou proaspăt, să-i sucească gâtul și s-o jumulească dinaintea oalei...)
            Ancorăm cortul,  stupim în sân când auzim că restul voluntarilor urmează să sosească cu puțin înainte de cântatul cocoșilor, facem o cruce mare și ne rugăm să ajungă cu bine, să nu calce pe întuneric peste corturile noastre, dormim, prin vis și printr-o ploaie zdravănă îi aud strigând – un cort , mă!, uite un om! – băi, noapte, noapte da’ ce s-or fi aşteptat să găsească la locul întâlnirii, pe Big Foot?!?...
            Deșteptăm definitiv dis de dimineață , surpriză!, găsim lume trează, admirând creasta scăldată în lumină, Gabi ne invită să aderăm la grup, somnoroșii mei nu se dau scoși din paturi, sun goarna dar până îi echipez grosul trupei a pornit la deal. 
            Luăm în piept valea, până la locul fostului refugiu merge, pe urmă bine că se așterne negura și nu vedem prea clar cum urcăm ca muștele pe perete. Picioarele mele spun că drumul a devenit abrupt și că ar fi mai bine să aștept să vină telecabina... Le conving că pentru investiția asta încă nu s-a stabilit cine încasează comisionul așa că n-are rost să așteptăm și că, dacă nu ne ducem repede sus, o să ne ia naibii colegii tot gunoiul și-am venit degeaba. Se lasă fentate și mă poartă la refugiul Alpin.
            Găsim pe Mara și Ștefania scormonind în groapa de gunoi de lângă refugiu, cu pasiune aș zice...Dacă-i după Mara ar scormoni până la fundația zidului chinezesc în  căutare de cutii de conserve. O convingem, cu greu, că, totuși, zidul ăla se vede de pe Lună, dacă-l dărâmă o să creăm mari probleme de orientare în Cosmos, plus că, dacă vin chinezii să vadă care-i cauza, o să aducă cu ei la cutii de conserve de n-o să mai terminăm niciodată...Se potolește definitiv când îi găsesc în groapă o bomboană în ambalajul original. O înhață și tace.
            În timp ce baieții cârpesc refugiul, pe ici, pe colo, pe la geam şi uşă, ne mutăm la mai vechea groapă de gunoi, peste drum. Decopertăm gospodărește, scotocim prin smeclăul adunat de generații, acoperim frumos cu pietricele și, într-un moment de maximă inspirație, îi punem deasupra o cruce din pietre, în memoriam Smeclău Ioan. Ne hotărâm să lichidăm creștinește toată familia Smeclău, tată, mamă, veri din frați cu cuscră mă-sii, pe măsura posibilităților, în ture viitoare, ne mai batem un pic pe sacii cu gunoi (mi l-au lăsat pe ăl mai mic, de fapt l-am furat că rămâneam fără, așa mare era entuziasmul!) și pornim spre vale. 
            Ne înșiram pe toată valea, după puteri și alarmele din burtică. Întrucât am ronțăit ceva în creastă mă bucur de apus și rămân printre ultimii. Prilej ca, de la locul fostului refugiu, să urmărim cum, departe în vale, câinii o înconjoară pe Mike. Tot nu puteam interveni așa că am deschis filiala Viștea a lui Sportbets: ajung salvatorii înainte sau câinii cineaza mai deosebit în seara asta? Cote mai mari pentru varianta a doua. Ciobanii aia păreau să aibă câini guralivi dar nu prea fioroși. Părerea mea. De la un kilometru. Părerea lui Mike...de la un metru...
            Mara, Felicia și Gabi rămân ultimii să completeze marcajele cu triunghi roșu pe unde a zis Salvamontul că-s prea puține. Adevărat, nu erau chiar pe fiecare bolovan, doar din doi în doi... Acum toată valea e un triunghi roșu, ai o multitudine de opțiuni în alegerea drumului!
            Ajungem la corturi și întâlnim și ultimul mohican sosit în tabără, Adina, specialistul nostru în autostopism. Deturnase mașina Salvamontului din calea ei spre Sâmbăta ca s-o ducă cât mai sus pe drumul forestier și după aia a făcut autostopul la un biciclist! Dacă-și pune mintea oprește și naveta Discovery să-și pună rucsacul înăuntru, noroc pe NASA că Adina nu și-a cumpărat proprietăți pe Lună!
            Mâncăm, facem foc, ne voioşim, cântăm, caprele negre se refugiază în Parâng, urșii-s la psihiatru, plouă, ne udă ciuciulete, ne gonește la corturi, nu mai plouă, răsărim din nou la foc și o ținem danga-langa până ni se închid pleoapele și se termină combustibilul. Includ la combustibil și bușteanul cu rol de bancă dar se termină și combustibilul cu grade alcoolice, ăsta nu-l pot înlocui cu apă de pârâu așa că alunec în vise și am cea mai confortabilă noapte la cort ever.
            Duminică dimineață încărcăm măgarii cu sacii de gunoi, încărcăm ceilalți măgari (pe noi) cu rucsaci și grupul meu pornește din nou la asaltul Portiței în vreme ce restul poporului se chiteşte spre civilizație. La revedere, timp bun, drum bun, ne despărțim pentru a ne reîntâlni pe cărări sau măcar pe net. 
            Urcăm spre creastă așa de abrupt că ne trezim cu curcubeul întins peste vale, la picioarele noastre, după prima ploaie a zilei. După alelalte treizecişişapte de ploi până la refugiu nu mi-a mai ars de curcubeu. Ne prinde pe drum și Marius, se lipește de grupul nostru, împărțim locul, apa și mâncarea la refugiu (l-am probat , e în regulă!)
            Iese soarele puțin și atacăm Viștea Mare. Pardon , Viștea Prea Mare. Ce naiba, în zonă fenomenul de eroziune funcționează invers, muntele ăsta parcă-i mai mare decât la ultima mea trecere?! 
            Îl dovedim, stâlpişor cu stâlpişor, moldovenim puțin dacă tot am ajuns până aici, Adina face poze ca probă că l-a călcat și pe ăsta și luăm calea Podragului unde Dorina, sora mea și tanti Corina ne așteaptă cu ceai cu rom, mniam-mniam, supă și vin fiert, că tot e ziua Dorinei. 
            Ne hidratăm cu toate lichidele astea, fetele adorm între pahar și pat, noi mai rezistăm la poveștile lui Soso și ale lui George despre cum i-a blocat în muchia Tărâței o ursoaică(surdă , de nu părăsise zona Meridionalilor aseară, când făceam eu vocalize) cu doi pui și o nemăsurată poftă de carne de oaie în gesturi.
            Luni dimineață păzim cerul tot căutând o spărtură în nori ca să nu plecăm pe ploaie la vale, Soso se lasă de fumat după ce un trăznet se sparge aproape în țigarea lui,  prindem muchia Tărâței pe la patru jumate, admirăm un ciopor de capre vreun sfert de oră și coborâm accentuat. 
            Cel mai accentuat coboară Adina care ia o trânta de zile mari pe partea dorsală. La casa familiei Marmureanu prind să sune telefoanele, ai, bre, dom’ director, sîntem noi, de la Cheia, treziți-vă că a început ăla marele de 8 grade de care tot ziceți ‘mneavoastra!.. Da’ nu-i de adâncime în Vrancea, e de înălțime, în Făgăraș !! Până în pădure le mai dă Adina vreo două replici de mai mică intensitate de-i năucește complet pe băieții cu seismele.
            Într-o poiană de dimensiunea unei bucătării mă uimesc doi stâlpi indicatori . Ce caută doi din ăştia aici, unul n-ajungea?? După ce pătrund în marea de brusturi care acoperă poiana le înțeleg utilitatea : fără ei riști să calci pe vreun turist rămas de anul trecut printra brusturii mutanți fără să mai poată găsi ieșirea.
            Marius recuperează pe drum lipsa de la acțiunea eco și culege aproape tot ce întâlnește, saci de plastic, peturi, carcase de televizor (?)... La ultimul sac e gata-gata să recupereze, la pachet și un urs care se hodinea în primul tufăriș, nu mai departe de zece metri. Noaptea care întunecase pădurea și, după încă zece minute,o călcătură apăsată ce ne însoțește câteva clipe, o fac pe Diana să ne dea în scris că o să aibă coșmaruri cu urși următoarele trei săptămâni.  
Grija urșilor îi dă aripi Dianei și, după ce Adina ne scutește de ultimii doi kilometri de cale până în Victoria, încărcându-ne pe toți într-o bătrână Dacie care nivelează drumul cu tot ce are pe dedesubt, ne găsește (la unu noaptea!!) un microbuz care ne debarcă în gara Ucea. Tren, casă, serviciu... netul ne rămâne pentru cine știe câtă vreme până vom păși iar pe cărări și ne vom întoarce să scriem jurnale...

Niciun comentariu:

Fagaras , mon amour...

Le văd crestele de când am deschis ochii. Le bat cărările de când mă pot ține pe picioare. Le simt mângâierea de când știu ce e aceea dure...